Ženská útulna v Brně v první polovině 20. století - Musilová, Markéta (Univerzita Pardubice, 2013)
Tato práce se zabývá spolkem Ženská útulna v Brně v první polovině 20. století. Pojednává nejen o vzniku a okolnostech vzniku spolku, ale také o jeho činnosti, aktivitách a financování. V práci jsou zmíněny téměř všechny instituce, které spolek zřizoval za účelem poskytnout pomoc dětem a potřebným. Práce je zaměřena také na sociální zákonodárství platné na Moravě. Pozornost je věnována i péči o děti na Moravě od druhé poloviny 19. století do první republiky.
Women´s Refuge in Brno in the First Half of the 20th Century
Keywords: Morava; 19. a 20. století; sociální péče; spolky; ústavy; Moravia; 19th and 20th centuries; social care; association; institutions