Ošetřovatelský proces u těhotné ženy s diabetem mellitem - Benková, Kateřina (Univerzita Pardubice, 2005)
Cílem bakalářské práce je vytvořit ošetřovatelský proces u konkrétní rodičky a vypracovat reálné ošetřovatelské diagnózy a cíle, které se dají použít v praxi. V teoretické části jsou vymezeny základní pojmy týkající se onemocnění diabetus mellitus. První kapitola popisuje historii diabetu. Druhá kapitola se zabývá diabetem v těhotenství celkově. Následující dvě kapitoly pojednávají o diabetu mellitu 1. typu a o diabetu mellitu 2. typu, který obsahuje gestační diabetes mellitus. V závěru teoretické části se autorka zaměřila na novorozence diabetické matky. V praktické části je vypracována ošetřovatelská anamnéza podle Modelu funkčního zdraví od Gordonové. Na základě problémů sledované rodičky vytvořila autorka ošetřovatelské diagnózy a cíle. V závěru práce je vyhodnocení ošetřovatelských diagnóz a posouzení, zda se dají použít i v praxi.
Taking care of a pregnant woman with diabetes mellitus
Keywords: diabetes; Diabetes mellitus; těhotenství; porodnictví; porody; Ošetřovatelská péče; ošetřovatelský proces