Vliv polygrafické výroby na životní prostředí - Šubrtová, Markéta (Univerzita Pardubice, 1997)
Práce se zabývá ekologickými problémy, které vznikají v souvislosti s polygrafickou výrobou. Přitom hlavní důraz je kladen na problematiku vzniku a eliminace odpadů vlastní výroby. Podrobněji je zde rozebrána problematika tiskových barev, počínajíc jejich výrobou a končíc likvidací zbytků barev po tisku. Odpady z polygrafické výroby jsou rozděleny na plynné, kapalné a tuhé a jsou zde popsány možnosti jejich zneškodnění pomocí různých zařízení. Problematika množství a druhů odpadů je názorně dokumentována na konkrétním případu ofsetové tiskárny a tiskárny používající flexografii a hlubotisk.
Enviromental Aspect of Printing Industry
Keywords: polygrafie; Životní prostředí; Odpady; tiskové barvy; likvidace