Zámek Žleby: proměny prezentace a vývoje historických interiérů od konce 19. století do současnosti - Surovcová, Markéta (Univerzita Pardubice, 2014)
Diplomová práce se zabývá proměnami prezentace a vývoje historických interiérů zámku Žleby od konce 19. století do současnosti. První kapitola je zaměřena na romantickou přestavbu zámku Žleby v 19. století. Další část se věnuje rodové reprezentaci, která ovlivnila interiéry zámku, vznikající při romantické přestavbě. Dále je v práci nahlédnuto ve spojitosti se zámkem Žleby do období první republiky. Druhá polovina práce se věnuje problematice památkové péče od roku 1945 do roku 1989 s ohledem na památkovou péči a proměnu interiérů žlebského zámku.
Žleby Chateau: Development of its Historical Interiors and Changes of their Presentation since the Late 19th Century
Keywords: Žleby; zámky; romantismus; rodová reprezentace; sbírky; heraldika; památková péče; interiérová instalace; reinstalace; zpřístupnění; Žleby; castles; romanticism; family representation; collection; heraldry; conservation; interior installation; reinstallation; make available to the public