Mechanické vlastnosti a chemická stálost Polyamidů PA 6, PA11, PA12, v závislosti na jejich zpracování - Toman, Filip (Univerzita Pardubice, 2022)
Tato práce se věnuje vlivu různých korozních prostředích na vlastnosti vybraných polyamidů v závislosti na jejich zpracování. V teoretické části jsou rozebrány dvě zpracovatelské metody rotomoulding a vstřikování. Dále také chemická odolnost polyamidů a jejich využití jako nádržek na pohonné hmoty. Experimentální část se věnuje korozní účinnosti čtyř prostředí na nasákavost, mechanické vlastnosti a tvrdost polyamidů 6,11 a 12. Prostředí byla volena s důrazem na automobilový a lodní průmysl. Veškeré výsledky byly zhodnoceny a diskutovány.
Mechanical properties and chemical stability of Polyamides PA 6, PA11, PA12, depending on their processing
Keywords: polyamidy; koroze; nasákavost; rotomoulding; vstřikování; nádrž na pohonné hmoty; polyamides; corrosion; water absorption; rotomoulding; injection; fuel tank