Možnosti posílení propojení centrální části pražského Smíchova s Jižním Městem II veřejnou hromadnou dopravou - Pernica, Pavel (Univerzita Pardubice, 2023)
Práce se zabývá možnostmi posílení propojení centrální části pražského Smíchova s Jižním Městem II veřejnou hromadnou dopravou, a to pomocí úprav stávajícího vedení autobusových linek. Jako nástroj pro zpracování položené otázky byl vybrán krok traffic assignment používaný v rámci konstrukce 4stupňového dopravního modelu. Výpočty jsou realizovány v softwaru Microsoft Excel, s využitím modifikovaného Floydova algoritmu. Návrhová část představuje varianty, jakým způsobem lze posílení integrovat do stávajícího systému veřejné dopravy. Vyhodnocení je založeno na porovnání časové náročnosti absolvování jednotlivých cest pomocí individuální automobilové dopravy a veřejné hromadné dopravy, a to v režimu "door-to-door". Závěr obsahuje posouzení, na základě kterých by se případná posílení mohla realizovat i z hlediska ekonomické náročnosti.
Possibilities of strengthening the connection of the central part of Smíchov of Prague with South City II by public transport
Keywords: cestovní čas; individuální automobilová doprava; modal split; tangenciální linky; udržitelná mobilita; veřejná hromadná doprava; travel time; individual car transport; modal split; tangential routes; sustainable mobility; public transport