Kovové prvky v knižní vazbě jejich vývoj, výroba, restaurování a konzervace - Sojková, Karina (Univerzita Pardubice, 2011)
Diplomová práce se věnuje komplexnímu zpracování tématu kovových prvků na knižní vazbě. V úvodní kapitole je zpracována podrobná terminologie s názornými nákresy jednotlivých kovových komponentů. Druhá část práce sleduje historický vývoj kování v rámci knižní kultury od počátků až po současnost s názornou obrazovou přílohou. Třetí část je věnována výrobě mosazných kovových prvků, kterou opět doplňuje názorná obrazová příloha. Poslední neméně důležitá část obsahuje problematiku restaurování a konzervace mosazných a ocelových prvků, se kterou se může restaurátor setkat ve své praxi.
Metal components of bookbinding: its evolution, manufacture, restoration and conservation
Keywords: knižní vazba; kov; mosaz; restaurování; konzervace; bookbinding; metal; brass; restoration; conservation