Lehká mozková poranění – konsenzuální odborné stanovisko České neurologické společnosti ČLS JEP - Chudomel, Ondřej; Růžička, Filip; Brázdil, Milan; Marusič, Petr; Růžička, Evžen; Ehler, Edvard; Bednařík, Josef (Česká lékařská společnost J. E. Purkyně, 2019)
Lehke mozkove poraněni (mild traumatic brain injury; mTBI) je častym onemocněnim postihujicim všechny věkove skupiny, zejmena pak pa cienty v mladem věku a na druhe straně vyznamně i skupinu seniorů. Vyzkum v teto oblasti v poslednich letech prokazal, že se zdaleka nejedna o benigni a plně reverzibilni onemocněni, jak je tradičně vnimano a jak implikuje zažite označeni komoce mozkova („otřes mozku“). Opakovana mTBI mohou mit za nasledek poruchy různych kognitivnich funkci, někdy končicich až obrazem demence. U řady těchto pa cientů je histopatologicky dobře defi novana chronicka traumaticka encefalopatie (CTE), pro kterou je charakteristicka akumulace proteinu tau v mozkove tkani obdobně jako u jinych neurodegenerativnich onemocněni. Určite procento pa cientů s mTBI může mit v akutnim stadiu zavažne intrakranialni komplikace, ktere mohou, pokud zůstanou nerozpoznany, vyustit v těžke neurologicke nasledky nebo dokonce až v umrti pa cienta. Cilem tohoto odborneho stanoviska je změnit přistup k pa cientům s mTBI – je zpracovan navrh rozsahu zakladniho vstupniho neurologickeho vyšetřeni, jsou uvedeny rizikove faktory, při jejichž zjištěni je indikovana CT hlavy, a kriteria pro observaci za hospitalizace vč. monitorovanych parametrů. Jsou uvedena doporučeni ke sniženi chronickych nasledků mTBI a algoritmus peče o pa cienty s mTBI v ČR.
Mild traumatic brain injury management – consensus statement of the Czech Mild traumatic brain injury management - consensus statement of the Czech Neurological Society CMS JEP.
Keywords: komoce mozková; brain concussion; lehké mozkové poranění; neurologické vyšetření; neurodegenerativní onemocnění; odborné stanovisko; mild traumatic brain injury; neurological examination; neurodegenerative disorder; guidelines