Filosofie násilí ve 20. století - Švec, Sebastian (Univerzita Pardubice, 2022)
Tématem tohoto zkoumání, je podrobně rozebrat fenomén násilí ve filosofické rovině. Práce se bude snažit analyzovat a porovnat dva základní pohledy na problematiku násilí. Nejprve analyzujeme pohled Hannah Arendtové, opírajíc se o její díla O násilí a Vita activa. Po ní bude následovat její současník, kolega a přítel Walter Benjamin se svým spiskem Ke kritice násilí. Oba autoři filosoficky reflektují události 20. století. Jak se v práci ukáže, tak právě 20. století značně rozšířilo tématiku násilí a otevřelo otázky jak staré (legitimita násilí, stát a násilí atd.), tak nové (jako například studentské hnutí/generace odchované v poválečných letech). Pro nás budou tito dva autoři zásadní k pochopení toho, co násilí vůbec je, a jak se projevuje.
Philosophy of violence in the 20th centrury
Keywords: násilí; moc; autorita; revoluce; marxismus; violence; power; authority; revolution; marxism