Elektrochemická detekce kvantových teček - Pokorná, Helena (Univerzita Pardubice, 2016)
Tato diplomová práce se zabývá simultánní detekcí určitých kovů (převážně Cd, In, Pb za přítomnosti nadbytku Zn), které bývají součástí kvantových teček, jež se využívají v elektrochemických biosenzorech. Kovy byly detekovány square wave anodickou rozpouštěcí voltametrií a jako pracovní elektroda byla použita elektroda na bázi bismutového filmu. Bismutový film byl vylučován elektrolyticky na elektrodě ze skelného uhlíku přímo v měřeném roztoku ("in situ"). Byly zjišťovány optimální podmínky pro simultánní detekci daných kovů (čas akumulace, potenciál akumulace) i to, zda a jak se jednotlivé kovy ovlivňují. Nakonec byl stanoven limit detekce a mez stanovitelnosti.
Electrochemical detection of quantum dots
Keywords: kvantové tečky; simultánní detekce kovů; anodická stipping voltametrie; elektroda na bázi bismutového filmu; quantum dots; simultaneous detection of metals; anodic stripping voltammetry; bismuth film electrode