Vliv povolání zdravotní sestry na životní roli matky - Samková, Jana (Univerzita Pardubice, 2021)
Bakalářská práce se zabývá vlivem povolání zdravotní sestry na životní roli matky. Práce je rozdělena na teoretickou a praktickou část. V teoretické části je popsáno, jaké nároky jsou kladeny na zdravotníky. Jaké vzdělání potřebuje sestra ke svému povolání. Se zvyšujícím se vzděláním a kompetencí sestry se práce, kterou vykonává, zefektivňuje. Na základě vynaloženého úsilí pro získání odpovídajícího vzdělání a kompetencí se ale projevuje větší stres. Celá situace dopadá na rodinný život a roli matky. Praktická část je zaměřena na kvalitativní výzkum formou polostrukturovaného rozhovoru. Poukazuje na problémy, se kterými se sestry setkávají při sladění profesního a soukromého života. Rozhovory byly následně přepsány a analyzovány. Na základě otevřeného kódování vznikly myšlenkové mapy, které znázorňují kategorie a kódy rozhovorů.
The influence of the profession of nurse on the life role of the mother
Keywords: všeobecná sestra; osobnost; stres; rodina; práce; general nurse; personality; stress; family; work