Studium termoelektrických vlastností řady kompozitů (CuIn0.925Hg0.075Te2)1-x(HgIn2Te4)x - Munzar, Milan; Janíček, Petr; Kucek, Vladimír (Univerzita Pardubice, 2016)
Tato práce pojednává o přípravě a charakterizaci polykrystalických vzorků řady (CuIn0.925Hg0.075Te2)1-x(HgIn2Te4)x, kde x = 0; 0,005; 0,01; 0,05; 0,10 a 1 s primárním cílem snížit mřížkovou tepelnou vodivost dotováním rtutí a zavedením inkluzí HgIn2Te4 do matrice. Podařilo se výrazně snížit tepelnou vodivost v oblasti nízkých teplot. Největší nárůst parametru ZT byl stanoven pro x = 0,05 při teplotě 500 K na hodnotu ZT = 0,219.
Study of the thermoelectric properties of various composites (CuIn0.925Hg0.075Te2)1-x(HgIn2Te4)x
Keywords: termoelektrické vlastnosti; CuInTe2; dopovací studie; thermoelectric properties; CuInTe2; doping study