Rytířské řády na Blízkém východě v období křížových výprav - Čech, Jakub (Univerzita Pardubice, 2019)
Vtéto bakalářsképráci, nesoucí název Rytířské řády na Blízkém východě vobdobí křížových výprav, se zabývámpříčinami vzniku církevních rytířských řádů a jejich dopadem na průběh událostí 11. –13. století na Blízkém východě. Práce se zpočátku snaží poukázat na události před vyhlášením křížových výprav, poté příčiny vyhlášení křížových výprav, jejichž součástí je i vznik církevních rytířských řádů. Na závěr sepráce zabývá důsledky působení rytířských řádů na Blízkém východě, mezináboženskýmvztahemkřesťanství a islámu a zda-li „splnily“ to, co bylo jejich opravdovým posláním.
Military Orders in the Middle East in the Age of the Crusades
Keywords: rytířské řády; spiritualita; řehole; křesťanství; islám; Blízký východ; křížové výpravy; military orders; spirituality; rules; Christianity; Islam; Middle East; crusades