Franc Ksaver Meško a recepce jeho díla v české literární kultuře - Fialová, Lucie (Univerzita Pardubice, 2018)
Slovinský spisovatel Franc Ksaver Meško patřil mezi nejpřekládanějšího autora ze slovinštiny do češtiny. Práce se zabývá jeho životem a přijetím jeho děl v české literární kultuře. Dále sleduje československo-jihoslovanskou vzájemnost překladatelů a spisovatele. Důraz je kladen především na dochovanou korespondenci překladatelů a podporovatelů Meška u nás. Práce se dále zabývá nakladatelstvími a ilustrátory, kteří se zasloužili o rozšiřování povědomí Meška na literární scéně. Důležitou částí jsou články o tomto slovinském spisovateli a jeho vydaných knihách. Články byly publikovány v českých i slovinských časopisech. S tím souvisí role recenzentů a přispěvatelů do časopisů, kteří měli nemalou zásluhu vedle překladatelů na podporování F. K. Meška u nás.
Franc Ksaver Meško and the Reception of His Work in Czech Literary Culture
Keywords: Meško, Franc Ksaver; překladatelé; korespondence; nakladatelství; ilustrátoři; recenze; Meško, Franc Ksaver; translators; correspondence; publishers; illustrators; reviews