Využití monomerů na bázi rostlinných olejů pro syntézu filmotvorných latexů - Žuljabin, Michael (Univerzita Pardubice, 2025)
Bakalářská práce obsahuje krátkou rešerši a zabývá se syntézou filmotvorných latexů prostřednictvím emulzní polymerace s využitím derivátů rostlinných olejů jako náhrady konvenčních akrylových monomerů ropného původu. Hlavní cíle zahrnují posouzení vlivu biomonomeru na vlastnosti latexů, posouzení účinků nepolymerizovatelného emulgátoru Disponil FES 993 (BASF) a polymerizovatelného emulgátoru Hitenol AR (DKS). Dále i vyhodnocení vlivu iontového síťovadla Calosil E50 na vlastnosti připravených lakařských formulací a jejich nátěrových filmů.
Utilisation of monomers based off plant oils for the synthesis of film-forming latexes
Keywords: emulzní polymerace; emulgátor; kovalentní síťování; iontové síťování; hydroxid vápenatý; emulsion polymerization; emulsifier; covalent crosslinking; ionic crosslinking; calcium hydroxide