Restaurování dvou barokních podobizen ze sbírek zámku Jaroměřice nad Rokytnou a rozšířený průzkum rámů s oválným obrazovým zrcadlem - Schmidtová, Klára (Univerzita Pardubice, 2020)
Stěžejním obsahem praktické části diplomové práce je komplexní restaurátorský zásah provedený na dvou barokních podobiznách ze sbírek zámku Jaroměřice nad Rokytnou. Na dílech byl proveden rozsáhlý restaurátorský průzkum zahrnující neinvazivní zobrazující metody a chemicko-technologické analýzy mikrovzorků barevné vrstvy a plátna. Na základě průzkumů byl zvolen ke každému dílu vhodný restaurátorský postup sestavený z mnoha kroků, s cílem zajistit defekty barevné vrstvy a plátna, zmírnit další příčiny degradace a zlepšit čitelnost a estetickou hodnotu díla. Teoretická část diplomové práce se v návaznosti na restaurování portrétů komponovaných do oválného zrcadla malby v pravoúhlém formátu plátna věnuje průzkumu obrazových rámů, ve kterých byl tento typ podobizen v 18. století prezentován na zámku Jaroměřice nad Rokytnou.
Restoration of two baroque portraits from the collections of Jaroměřice nad Rokytnou chateau and an extended survey of frames with an oval picture mirror
Keywords: restaurování; olejomalba; textilní podložka; zámek Jaroměřice nad Rokytnou; Questenberkové; obrazové rámy; barokní rám; barokní portrét; Marie Kateřina z Questenberka roz. ze Stadelu; Jan Adam Questenberk; restoration; oil-painting; easel painting; Jaroměřice nad Rokytnou chateau; Questenberk; picture frame; baroque frame; baroque portrait; Marie Kateřina from Questenberk Stadel; Jan Adam Questenberk