Restaurování rukopisu rorátních zpěvů ze sbírek Královské kolegiátní kapituly sv. Petra a Pavla na Vyšehradě - Válová, Veronika (Univerzita Pardubice, 2025)
Diplomová práce s názvem Restaurování rukopisu rorátních zpěvů ze sbírek Královské kolegiátní kapituly sv. Petra a Pavla na Vyšehradě se zaměřuje na historický vývoj konzervačních a restaurátorských metod, které reflektují technologický pokrok, nové materiály a změny v metodologii zásahů. Prezentované přístupy se primárně věnují restaurování a konzervování papírové podložky rukopisů psaných železogalovým inkoustem a problematice s tím spojené. Na vybraných příkladech jsou představeny a zhodnoceny restaurátorské postupy, které přispívají k ucelenému porozumění jejich aplikace v praxi. Nedílnou součástí práce bylo provedení restaurátorského zásahu na iluminovaném rukopisu rorátních zpěvů z druhé poloviny 16. století ze sbírek Královské kolegiátní kapituly sv. Petra a Pavla na Vyšehradě. Knižní blok dochovaný bez knižní vazby se nacházel v kritickém stavu a již v roce 2006 byl předmětem částečného zásahu, při němž byly vyňaty a zrestaurovány iluminované listy. Současný restaurátorský zásah zahrnoval integraci těchto listů a vypracování maket knižních vazeb s atributy konzervační struktury. Tyto vazby byly následně hodnoceny z hlediska funkčnosti, manipulace, estetiky a možnosti dekonzervace. Výsledkem bylo vyhotovení nové knižní vazby odpovídající specifickým požadavkům rukopisu. V kapitole zaměřené na kulturní a duchovní odkaz rorátů je nastíněna tradice rorátních zpěvů, která popisuje jejich původ a význam pro společnost. Práce zahrnuje rozsáhlou obrazovou a grafickou přílohu, na niž text průběžně odkazuje a která doplňuje uvedené informace.
Conservation of a Rorate Chant Manuscript from the Collections of the Royal Collegiate Chapter of St Peter and St Paul at Vyšehrad
Keywords: restaurování; konzervace; zásah; metody; rukopis; iluminace; rorátník; rorátní zpěvy; konzervační vazby; ochranná vazba; knižní vazba; makety; 16. století; conservation; restoration; treatment; methods; manuscript; illumination; rorate chants; conservation binding; bookbinding; models; the 16th century