Zdaňování příjmů ze závislé činnosti - Glasová, Lenka (Univerzita Pardubice, 2023)
Diplomová práce se bude zabývat zdaněním příjmů zaměstnanců zaměstnaných na základě pracovně-právního vztahu v České republice, především pak formuláři "Prohlášení poplatníka daně z příjmů fyzických osob ze závislé činnosti" a "Žádost o roční zúčtování záloh a daňového zvýhodnění za zdaňovací období", které by měl každý zaměstnanec znát a pravidelně s nimi každoročně přicházet do kontaktu. Jejich znalost je pro zaměstnance klíčová z hlediska přímých slev na dani a slev ze základu daně a jejich poskytování. Teoretická část práce je zaměřena na právní úpravu včetně konstrukčních prvků daně z příjmů, dále na rozdíl mezi oběma výše uvedenými formuláři a na rozdíl mezi slevami. Pro analytickou část práce byl vybrán, jako nejoptimálnější řešení pro zjištění znalostí poplatníků v oblasti daní z příjmů, výzkum mezi zaměstnanci v podobě dotazníkového šetření a jeho vyhodnocení.
Taxation of income of natural persons from dependent aktivity
Keywords: mzda; závislá činnost; daň z příjmů; správce daně; plátce daně; income; dependent activity; income tax; tax administrator; tax payer