Trestání dětí v závislosti na sociálním postavení rodiny - Dvořáková, Jana (Univerzita Pardubice, 2017)
Tématem diplomové práce je "Trestání dětí v závislosti na sociálním postavení rodiny". Práce je rozdělena na teoretickou a praktickou část. V teoretické části jsou definovány pojmy rodina a výchova především styly výchovy. Velkou část práce tvoří kapitola, které se zaměřuje na trest, druhy trestů, funkci trestů a způsob jejich užívání. V poslední kapitole je nastíněná problematika syndromu týraného, zneužívaného a zanedbávaného dítěte. V praktické části je proveden kvantitativní výzkum pomocí dotazníkového šetření. Cílem výzkumného šetření je zjistit, jestli je nějaká spojitost ve způsobech výchovy a socioekonomickým postavením rodiny. Dílčím cílem je určit, zda dochází k přenosu stylu výchovy z generace na generaci.
Punishment of Children Depending on the Social Status of a Family
Keywords: rodina; trest; sociální postavení; výchova; syndrom CAN; family; punishment; social status; upbringing; syndrome CAN