Možnosti ovlivnění vlastností Mg-Al/Fe směsných oxidů syntézními úpravami - Kocián, David (Univerzita Pardubice, 2019)
Práce se zabývá zlepšením katalytických vlastností směsných oxidů, které byly připraveny z hydrotalcitů. Hydrotalcity jsou chemické sloučeniny s vrstevnatou strukturou; jejich kalcinací dochází k rozpadu této struktury a vzniku směsných oxidů. Hydrotalcity se využívají jako nosiče léčiv, při výrobě nanokompozitů a syntetizují se z nich směsné oxidy, které se používají jako katalyzátory. Při syntéze hydrotalcitů bylo do směsi přidáno různé množství aktivního uhlí, kalcinací došlo k přeměně na směsné oxidy, jejichž vlastnosti byly studovány. Pro charakterizaci materiálů byly použity následující metody: Optická emisní spektrometrie, XRD, TGA-MS a N2 - adsorpční izotermie. Cílem práce bylo zjistit jak ovlivňuje přídavek aktivního uhlí vlastnosti směsných oxidů a jejich katalytickou aktivitu transesterifikací řepkového oleje s methanolem.
The possibilities of influencing of the properties of Mg-Al/Fe mixed oxides by synthesis modifications
Keywords: Hydrotalcity; Směsné oxidy; Heterogenní katalýza; Transesterifikace; Hydrotalcites; Mixed oxides; Heterogeneous catalysis; Transesterification