Státní správa a samospráva Švýcarské konfederace - Hillerová, Kateřina (Univerzita Pardubice, 2007)
Základní myšlenkou této diplomové práce je přiblížit státní správu a samosprávu Švýcarské konfederace. Úvodní kapitola je zaměřena na rysy, které jsou specifické pro Švýcarskou konfederaci a nahlíží do dějin švýcarské demokracie. Další část práce se zabývá spojením Švýcarska s EU, kde je vysvětleno proč Švýcarská konfederace není doposud členem EU. V následující části je charakterizován švýcarský politický systém, jaké orgány tvoří moc zákonodárnou, výkonnou a soudní a také i švýcarská legislativa. V poslední části jsem si pro svou diplomovou práci vybrala sedm kantonů, které jsem navštívila a které jsem specifikovala.
Administration and self-administration of the Swiss confederation
Keywords: Švýcarská konfederace; Evropská Unie; kantony; ústavy; organizace; legislativa; veřejná správa