Teorie portfólia - Dlouhá, Lenka (Univerzita Pardubice, 2015)
V předložené práci je obsažen výklad teorie portfolia. Součástí textu je uvedení základních vlastností aktiv, které jsou potřebné k výběru portfolia. Těmito vlastnostmi jsou výnos a riziko. V textu jsou uvedeny dvě metody výpočtu hodnot těchto vlastností. První z nich vychází z předchozích hodnot akcií, proto bývá označována jako historická metoda. Druhá metoda vychází z odhadu, co se stane v budoucnosti. Předpokládá se, že dostaneme odhady budoucích cen akcii od expertů, proto se jí říká expertní. Specializujeme se na výběr vhodného portfolia složeného z akcií při zadání konkrétních podmínek. Ke zvolení vhodného neboli optimálního portfolia musíme znát nejen akcie, ze kterých se bude portfolio skládat, ale i postoj investorů k riziku. Je zde ukázáno jakým způsobem lze spočítat celkový výnos a riziko portfolia. Jelikož součástí diplomové práce je vytvořeni aplikace počítající optimální portfolio, je na závěr tato aplikace popsána.
Portfolio theory
Keywords: modern portfolio theory; optimal portfolio; profit and risk; historic method; expert method; moderní teorie portfolia; optimální portfolio; výnos a riziko; historická metoda; expertní metoda