Získávání polyfenolických sloučenin z vybraných složek biomasy - Holomková, Martina (Univerzita Pardubice, 2024)
Tato bakalářská práce se zabývá optimalizací procesu separace polyfenolických sloučenin z odpadní biomasy, kterou je kávová sedlina. Zaměřuje se především na lignin. Zkoumá potenciál sloučeniny vázat na její strukturu antropogenní oxid uhličitý. Vznikajícím produktem jsou příslušné deriváty salicylových kyselin použitelné v zemědělství jako hnojivo. Práce zkoumá celý postup přípravy a snaží se najít výhodná řešení jednotlivých kroků přípravy.
Recovery of polyphenolic compounds from selected biomass components
Keywords: biomasa; polyfenolické látky; lignin; biomass; polyphenolic substances; lignin