Hodnocení účinnosti politiky CEB - Chroustovský, Tomáš (Univerzita Pardubice, 2006)
Centrální banky jsou institucemi, které mohou v dnešních tržních ekonomikách výrazně ovlivňovat ekonomický vývoj. V této diplomové práci se centrálními bankami zabývám nejen obecně, ale také se konkrétněji zaměřuji na Českou národní banku. Začátek práce je věnován hlavním funkcím a činnostem centrální banky. Stěžejní kapitolu pak tvoří nástroje měnové politiky CEB, kde jsou popsány v největší míře operace na volném trhu a diskontní nástroje. Blíže se zabývám také nástroji měnové politiky Evropské centrální banky. Účinnost měnové politiky CEB však nezávisí pouze na CEB, ale také na mnoha dalších faktorech. Této problematice je věnována poslední kapitola, ve které popisuji také měnovou politiku a účinnost měnové politiky ČNB za rok 2004.
Efficiency Assessment of a Central Bank Policy
Keywords: Central bank; CNB; ECB; Monetary Policy; monetary policy instruments; monetary policy efficiency; open market operations; discount tools; centrální banka; ČNB; ECB; měnová politika; nástroje měnové politiky; účinnost měnové politiky; operace na volném trhu; diskontní nástroje