Využití nanotechnologií v radiační onkologii - Buchta, Vojtěch (Univerzita Pardubice, 2023)
Bakalářská práce je zpracována jako rešerše dostupných informací o nanotechnologiích a jejich využití v radiační onkologii. V teoretické části se sumarizují informace o nanotechnologiích, nanočásticích, jejich historii a využití v terapii. Výzkumná část se skládá ze souhrnné analýzy dostupných studií, dedikované laboratorním experimentům na zvířatech, o zlatých nanočásticích a jejich potenciálů být radiačními radiosenzibilizátory.
Nanotechnologies and radiation oncology
Keywords: nanotechnologie; nanočástice; radiační onkologie; pokusy na zvířatech; zlaté nanočástice; radiosenzibilizátory; nanotechnology; nanoparticles; radiation oncology; animal experiments; gold nanoparticles; radiosensitizers