Atraktivita podniku jako zaměstnavatele - Rambousková, Aneta (Univerzita Pardubice, 2012)
Tato diplomová práce se zaměřuje na problematiku atraktivity podniku jako zaměstnavatele. Definuje pojem lidské zdroje jako jedinečnou, živou a dynamickou sílu podniku. Vystihuje obsah strategie řízení lidských zdrojů a celkové vlivy působící na zaměstnavatelskou atraktivitu. Zabývá se nejen činnostmi získávání zaměstnanců, jejich odměňováním, přístupem podniku k ochraně zdraví a bezpečnosti zaměstnanců při práci, ale i propouštěním zaměstnanců a jejich následnou péčí poskytovanou bývalým zaměstnavatelem. Věnuje se problematice podnikové kultury, jako významnému prvku, kterým mohou podniky rovněž ovlivňovat svoji atraktivitu zaměstnavatele. Práce vystihuje také další prvky ovlivňující atraktivitu podniku, mezi které řadí normy řady ISO, CSR, spolupráci se stakeholdery, program Responsible Care nebo systém pro hodnocení kvality, bezpečnosti a vlivu na životní prostředí SQAS. Praktická část práce je věnována výzkumu na téma ,,Atraktivita podniku jako zaměstnavatele? a porovnání získaných výsledků s výsledky z roku 2010.
The attractiveness of company as an employer
Keywords: atraktivita podniku; strategie řízení lidských zdrojů; podniková kultura; podniková identita; podniková image; podniková komunikace; ISO; společenská odpovědnost podniků; spolupráce se stakeholdery; program Responsible Care; SQAS; attractiveness of business strategy; human resource management; corporate culture; corporate identity; corporate image; corporate communications; corporate social responsibility; cooperation with stakeholders; Responsible Care program