Třísloviny v čajích a bylinných nápojích - Lýsek, Miroslav (Univerzita Pardubice, 2025)
Tato bakalářská práce zkoumá problematiku čajů a bylinných nápojů s hlavním zaměřením na třísloviny. Práce zahrnuje literární rešerši, která poskytuje teoretický základ pro danou oblast. Dále jsou popsány základní postupy zpracování a přípravy čajů a bylinných nápojů. V rámci práce je definována a charakterizována povaha tříslovin, včetně popisu a vlastností základních typů přítomných v těchto nápojích. Diskutovány jsou i rozdíly ve složení tříslovin v závislosti na způsobu přípravy. Součástí práce je také diskuze o zdravotních aspektech konzumace zmíněných nápojů. Práce tak poskytuje ucelený pohled na význam tříslovin v čajích a bylinných nápojích. Poznatky z teoretické části byly ověřeny prostřednictvím senzorické analýzy, která potvrdila vliv způsobu přípravy na výsledné složení tříslovin v čaji.
Tannins in teas and herbal drinks
Keywords: čaj; třísloviny; taniny; senzorická analýza; zdravotní rizika; zdravotní benefity; tea; tannins; sensory analysis; health risks; health benefits