Kasiteritová žluť s lanthanoidy - Trojan, Jakub (Univerzita Pardubice, 2011)
Diplomová práce se zabývá možností přípravy pigmentů typu kasiteritové žlutě s příměsemi v podobě lanthanoidů. Cílem práce bylo ověřit a rozpracovat podmínky syntézy sloučenin typu Sn0,95-xLnxV0,05O2. Jako Ln byly zvoleny jednotlivé lanthanoidy - La, Ce, Pr, Nd, Sm, Eu, Gd, Tb, Dy, Ho, Er, Tm, Yb, Lu a také La a Y. Hodnoty x byly měněny od 0 do 0,15 (pro účely této práce byly zvoleny x: 0; 0,04; 0,08; 0,12; 0,15).
Cassiterite yellow with lanthanides
Keywords: vysokoteplotní pigmenty; kasiteritová žluť; oxidy lanthanoidů; high-temperature pigments; tin-yellow cassiterite pigments; lanthanides oxides