Validácia českej verzie dotazníka Child Care Quality at Hospital - Černohorská, Iveta; Hlaváčková, Eva; Růžičková, Petra; Hodačová, Lenka (My University, 2022)
Úvod: O kvalitě péče, tak jak ji vidí dětský pacient, není mnoho publikovaných informací. Naše práce je věnována posouzení validity české verze původního finského dotazníku Child Care Quality at Hospital (CCQH), vytvořeného pro hospitalizované děti ve věku 7–11 let. Cíl: Prezentovat dílčí výsledky procesu zjišťování validity a reliability české verze dotazníku CCQH. Soubor a metody: Metodika zahrnovala polostrukturované rozhovory s odborníky (9), dotazníkové šetření u hospitalizovaných dětí (77) a polostrukturované rozhovory s hospitalizovanými dětmi (14). Výsledky: Pozitivně byl dotazník odborníky hodnocen zejména pro samotnou myšlenku vytvořit validní nástroj pro děti. Odborníci si dobře uvědomují fakt, že názory dětí a rodičů se mohou lišit. Dotazník je však podle našich zjištění pro malé děti dlouhý a složitý. Reliabilita nástroje vyjádřená hodnotou Cronbachova koeficientu alfa byla 0,88. Závěr: Testování ukázalo dobrou reliabilitu dotazníku. Celkově však výzkum ukázal, že vyplnění dotazníku je pro malé děti náročné. V české klinické praxi doporučujeme jeho použití pouze za podmínek spolupráce dětí s nezávislou a nezaujatou kompetentní dospělou osobou. Následovat bude ověření validity nástroje prostřednictvím kvantitativní metodiky
Validation of the Czech Version of the Child Care Quality at Hospital Questionnaire
Keywords: česká verze CCQH; děti; dotazník; kvalita péče; Czech version of CCQH; children; questionnaire; quality of care