Rozhodnutí a řádný opravný prostředek v civilním řízení - Blümelová, Martina (Univerzita Pardubice, 1999)
Práce je zaměřena na procesní ochranu práv a zájmů, která je realizována zejména výsledkem soudního řízení - soudního rozhodnutí. Zákon rozlišuje dvě formy rozhodnutí v řízení s jednáním, a to rozsudek a usnesení. Formou platebního rozkazu rozhoduje soud v tvz. zkráceném řízení. Obranou proti platebním rozkazům jsou odpor a námitky. Práce naznačuje i odpověď na otázku, kdy je rozhodnutí pro účastníka závazné, nezměnitelné a vykonatelné. Náprava vadného rozhodnutí soudu je možná řádným opravným prostředkem - odvoláním. Práce také zachycuje některé odlišnosti občanského soudního řádu před rokem 1989 s úpravou dnešní.
Keywords: procesní právo; rozsudek; rozhodnutí; platební rozkaz; právní moc; odvolání; usnesení; soudní řízení