Vliv volných kyslíkových radikálů na lidský organismus - Nádvorníková, Renata (Univerzita Pardubice, 1998)
Práce podává přehled o volných kyslíkových radikálech, resp. reaktivních formách kyslíku. Je uvedena jejich charakterisitka včetně zdrojů a mechanismů působení a dále ochranné systémy proti jejich účinkům. Je zdůrazněna jejich vysoká bioreaktivita a z ní vyplývající role v řadě fyziologických a patologických procesů.
Influence of oxygen free radicals on the human organism
Keywords: volné kyslíkové radikály; reaktivní formy kyslíku; oxidativní stres; antioxidační systémy