Robustní odhady - Demchenko, Mikhail (Univerzita Pardubice, 2025)
Cílem této práce je implementovat aplikaci, která uživateli umožní řešit některé statistické problémy prostřednictvím robustních metod. Aplikace bude zahrnovat různé metody výpočtu mediánu a regresní přímky (Theil-Sen, metoda nejmenší střední hodnoty čtverců (LMS), trimovaný průměr, Huberova metoda). Aplikace bude zahrnovat možnost zadávání a importu dat, exportu dat a ukládání grafických výstupů.
Robust estimates
Keywords: C#; Avalonia UI; MVVM; robustní metody; robustní odhady; medián; regresní přímka; M-odhad; Huberův M-odhad; Theil-Sen odhad; LMS; desktopová aplikace; C#; Avalonia UI; MVVM; robust estimators; robust methods; median; regression line; M-estimate; Huber's M-estimate; Theil-sen estimate; LMS; desktop application.