Využití heterogenní fotokatalýzy k odstraňování chloracetanilidových pesticidů z vod - Jakubů, Adéla (Univerzita Pardubice, 2022)
Teoretická část této práce je věnována popisu chloracetanilidových pesticidů, konkrétně alachloru, acetochloru a metolachloru, a dále obsahuje obecné popisy metod odstraňování pesticidů, jako jsou membránové procesy, fyzikálně-chemické a biologické procesy. V experimentální části je nejprve popsán postup optimalizace podmínek fotokatalýzy s modelovou látkou dimethylsulfoxidem. Na základě výsledků degradace dimethylsulfoxidu byly poté k odstranění pesticidů z vodního prostředí použity fotokatalyzátory P25 a AV01. Nejhůře degradovatelný byl acetochlor s účinností odstranění 70,61 - 93,09 %. Zbývající dva pesticidy se degradovaly lépe, alachlor s účinností 92,36 - 97,48 % a metolachlor 93,7 - 98,17 %.
Utilization of heterogeneous photocatalysis for the elimination of chloroacetanilide pesticides from waters
Keywords: fotokatalýza; degradace; chloracetanilidové pesticidy; oxid titaničitý; photocatalysis; degradation; chloroacetanilide pesticides; titanium dioxide