Restaurování sochy anděla ze sousoší sv. Jana Nepomuckého z Pohořelce, konzerování sochy sv. Josefa z Kolína - Glaserová, Michaela (Univerzita Pardubice, 2016)
Bakalářská práce obsahuje praktickou a teoretickou část. Praktická část se skládá z restaurátorských dokumentací dvou restaurovaných objektů. Nejprve se zabývá restaurováním sochy anděla ze sousoší sv. Jana Nepomuckého v Praze na Pohořelci. Dále pak restaurátorským zásahem na soše sv. Josefa z Kolína. Každá tato část se zaměřuje na základní popis památky a její stav. Další kapitoly jsou věnovány průzkumu památky, koncepci restaurování a navrhovanému postupu prací. Následuje samotný restaurátorský zásah s doloženou grafickou a fotografickou dokumentací. Teoretická část se zabývá testováním fyzikálních vlastností tmelů na bázi hydraulického vápna, které jsou kompatibilní pro vápenec.
Restoration of the statue of the angel from Saint Jan Nepomuk sculptural group in Pohořelec, conservation of the Saint Joseph statue from Kolín
Keywords: Restaurování; konzervování; sousoší sv. Jana Nepomuckého; anděl; pískovec; socha sv. Josefa; mušlový vápenec; hydraulické vápno; Restoration; conservation; sculptural groupe of St. John of Nepomuk; angel; sandstone; statue of St. Joseph; shelly limestone; hydraulic lime