Náhrada fosfátování v procesu předúprav karoserií ekologicky šetrnějšími procesy - Procházka, Aleš (Univerzita Pardubice, 2011)
Tato diplomová práce se zabývá možností ekologické náhrady procesu fosfátování při lakování karoserií osobních automobilů. V práci je popsán standardní stav technologie používaný v evropském automobilovém průmyslu a možnosti náhrady tohoto procesu inovativními procesy na bázi zirkonových konverzních vrstev, které jsou šetrné k životnímu prostředí díky nižší spotřebě energie nebo absenci či snížení koncentrace toxických látek. V experimentální části je porovnána korozní odolnost inovativních procesů TecTalis a Zircobond se standardním fosfátováním na většině v automobilovém průmyslu používaných substrátů, jako je ocelový, ocelový pozinkovaný a hliníkový plech.
Alternative phosphate pre-treatments of the vehicle body by more environment-friendly processes.
Keywords: fosfátování; odmaštění; předúprava povrchu; TecTalis; zircobond; phosphating; degreasing; surface pretreatment; TecTalis; zircobond