Hodnocení funkčního stavu u starších pacientů před kardiochirurgickou operací - Čápová, Pavlína (Univerzita Pardubice, 2018)
Diplomová práce je zaměřena na hodnocení funkčního stavu starších pacientů před kardiochirurgickou operací. Funkční stav seniorů byl hodnocen na základě soběstačnosti, mentálních funkcí, psychického a sociálního statusu. Práce je rozdělena na dvě části: teoretickou a výzkumnou. V teoretické části práce jsou shrnuty základní poznatky daného tématu. Ve výzkumné části byly použity screeningové testy Activity of Daily Living, Mini Mental State Exam, Edmonton Frail Scale, Reported Edmonton Frail Scale.
Functional status assessment in elderly patients undergoing cardiac surgery
Keywords: senioři; soběstačnost; stařecká křehkost; aortokoronární bypass; chlopenní vady; seniors; self-sufficiency; frailty; aortocoronary by-pass; valvular defects