Dopravní obsluha se zřetelem na externí náklady - Polach, Vlastimil (Univerzita Pardubice, 1999)
Dostupnost a kvalita údajů o zatížení životního prostředí provozováním veřejné dopravy je pro posuzování výhodnosti daného druhu dopravy nutná, avšak dosud v praxi nedostatečná. Současný způsob vyčíslování externích nákladů v různých dopravních oborech je vzájemně neporovnatelný a nekomplexní. Disertační práce obsahuje soubor nástrojů, strategií a trendů související s externími náklady a provozováním veřejné hromadné osobní dopravy, kvantifikuje vybrané celkové externí náklady silniční a železniční veřejné osobní dopravy a přiřazuje průměrné externí náklady z emisí jednotlivým typům dopravních prostředků.
Keywords: osobní doprava; obsluha územních celků; externí náklady; Emise; hluk; nehody