Odstraňování amoniakálního dusíku v kořenových čistírnách - Provazníková, Markéta (Univerzita Pardubice, 2014)
Práce je věnována kořenovým čistírnám a jejich základním principům. Zaměřuje se především na jejich kyslíkový režim, možnost odstraňování dusíku z odpadních vod a to jak v nitrátové, tak i v amoniakální formě nitrifikací a denitrifikací. Zabývá se účinností odstranění amoniakálního dusíku, výkonností kořenových čistíren a stavebními úpravami jako je zařazení vertikálního stupně či použití sorbentů.
Removal of ammonia nitrogen in constructed wetlands
Keywords: odpadní vody; přírodní způsoby čištění odpadních vod; kořenové čistírny; odstraňování dusíku; wastewater; natural ways wastewater treatment; wetlands; nitrogen removal