Výběr místních poplatků a obecní hospodaření - Neradová, Aneta (Univerzita Pardubice, 2025)
Tato práce nejdříve teoreticky charakterizuje územní samosprávu, podmínky její existence a její role v rámci fungování demokratického státu. Dále se zaměřuje přímo na územní samosprávu v České republice, především pak na obce a vymezení její působnosti. Následuje část o rozpočtu obce, jeho výdaje a příjmy, a to, jak se vytváří. Samostatná kapitola se zabývá místními poplatky. Ve snaze převést tyto poznatky do praxe se poslední část zaměřuje na město Hradec Králové, jeho rozpočet, a především na vývoj jednotlivých ukazatelů s poukázáním na vliv covidové pandemie.
Municipal economy and fee collecting
Keywords: veřejná správa; územní samospráva; místní daně a poplatky; hospodaření územních samospráv; covid-19; public administration; local government; local fee; economy of local government; covid-19