Restaurování malovaného renesančního epitafu v kapli sv. Jiří v Litovli - Šoltésová, Pavlína (Univerzita Pardubice, 2014)
Praktická část baklářské práce se zabývá restaurováním nástěnné malby v pravé části presbytáře v kapli sv. Jiří v Litovli. Jedná se o malovaný epitaf pocházející z konce 16. století. Bakalářská práce zahrnuje restaurátorský průzkum a vlastní restaurování malby. Její součástí je fotografická dokumentace, která zaznamená jednotlivé etapy retaurátorského zásahu, grafická dokumentace a výsledky technologických analýz. Teoretická část bakalářská práce se věnuje monumentální tvorbě malíře Jano Köhlera se zaměřením na malby vytvořené technikami fresky, secco, sgrafita, nebo mozaiky. Na tyto malby nahlíží z hlediska malířských technik. Vzhledem k provázanosti těchto technik s architekturou bude práce sledovat způsob, jakým se nástěnné malby podílí na výtvarném výrazu staveb. Uvede příklady spolupráce s architekty i příklady konkrétních realizací nástěnných malby v architektuře. Popíše okolnosti jejich vzniku, výtvarnou i technologickou stránku a jejich proměny v průběhu času.
Restoration of renaissance epitaph in the chappel of st. Jiří in Litovel
Keywords: restaurování; renesanční malovaný epitaf; kaple sv. Jiří; Jano Köhler; nástěnné malby; techniky malby; fresky; restoration; renaissance painted epitaph; st. George's chappel; wall painting; painting techniques; frescoes