Fenomén domácího násilí - Havránková, Tereza (Univerzita Pardubice, 2024)
Bakalářská práce se zabývá problematikou domácího násilí. Teoretická část se věnuje charakteristickým znakům tohoto násilí, jeho druhům, příčinám, cyklu a následkům. Zároveň obsahuje informace o stavu domácího násilí v České republice. Praktická část sestává ze smíšeného výzkumu, jehož hlavní částí je kvantitativní výzkum, kdy metodou sběru dat je dotazník, jenž je doplněn jedním kvalitativním rozhovorem polostrukturovaného stylu. Cílem výzkumu je zjistit, jak na jednotlivá stereotypní tvrzení nahlíží studenti prvních a třetích ročníků Fakulty filozofické a Fakulty chemicko-technologické univerzity Pardubice a jak na ně nahlíží osoba, která se tímto tématem zabývá.
The phenomenon of domestic violence
Keywords: domácí násilí; násilí; oběti; pachatelé; Česká republika; stereotypy; domestic violence; violence; victim; perpetrator; Czech Republic; stereotypes