Korozní odolnost zinkem pigmentovaných nátěrových hmot v závislosti na obsahu nahrazující složky sulfid/vodivý polymer - Hašková, Markéta (Univerzita Pardubice, 2019)
Obsahem této diplomové práce je studium antikorozních nátěrových systému s vysokým obsahem zinku s povrchovou úpravou a i bez povrchové úpravy vodivými polymery. Cílem práce je studium vlivu náhrady části obsahu kovového zinku v zinkem plněných nátěrových hmotách pigmentem nebo plnivem nekovového charakteru bez povrchové úpravy anebo pigmentem nebo plnivem nekovového charakteru s povrchovou úpravou vodivým polymerem. Práce se bude zabývat studiem vlivu sulfidických pigmentů na tento typ zinkem pigmentovaných povlaků. Pro studium bude použit zinkový prach s izometrickou morfologií částic. Budou navrženy nátěrové hmoty s obsahem kombinace Zn/sulfidický pigment při zvolených objemových koncentracích OKP, které budou formulovány na konstantní hodnotu OKP/KOKP v epoxyesterovém pojivu. Kombinací polovodivých pigmentů na bázi sulfidů, jejichž povrch je pro zvýšení elektrické vodivosti povrchově modifikován vrstvou elektrochemicky aktivních vodivých polymerů (polyanilinfosfátu, polypyrrolfosfátu) a zinku budou vytvořeny nátěrové hmoty, které by měly vykazovat antikorozní účinnost než nátěrové hmoty s pouhým obsahem zinku. Pigmentované povlaky budou testovány pomocí normovaných testů korozní odolnosti, pomocí elektrochemie a řady vlastních korozních testů odvozených pro tuto práci. Pigmentované povlaky budou testovány pomocí normovaných testů mechanické odolnosti, protože vliv náhrady části kovového zinku by se měl rovněž projevit pozitivně na mechanické vlastnosti testovaných nátěrů. Bude vyhodnocena nejefektivnější či optimální koncentrace a typ sulfidického pigmentu, případně vodivého polymeru pro korozně-inhibiční účinnost zinkem plněných nátěrů. Výsledkem bude organický povlak typu tzv. smart, který bude vykazovat tzv. selfhealing vlastnosti.
Corrosion resistance of zinc of pigmented coating materials relating to the content of replacing sulfid / conductive polymer ingredients
Keywords: zinek; antikorozní pigment; sulfid; vodivý polymer; nátěrová hmota; koroze; zinc; anticorrosive pigment; sulfid; conductive polymer; paint; corrosion