Železitý komplex s pentadentátním ligandem na bázi ftalocyaninu jako sikativ pro alkydové pryskyřice - Voneš, Štěpán (Univerzita Pardubice, 2021)
Předmětem této diplomové práce je příprava a studium sikativační aktivity železitého komplexu v nátěrových hmotách zasychajících oxopolymeračním mechanismem. Teoretická část této diplomové práce je zaměřená na alkydové pryskyřice jejich rozdělení a výrobu. Dále popisuje mechanismus oxopolymeračního zasychání alkydových pryskyřic s přídavkem sikativu, spolu s rozdělením sikativů. V praktické části je popsána příprava železitého komplexu a za použití mechanických zkoušek, jako je stanovení doby zasychání spolu se stanovením relativní tvrdosti nátěru a chemické odolnosti, byla studována jeho sikativační aktivita v modelových nátěrech alkydových pryskyřic. Vybrané formulace byly charakterizovány infračervenou a Ramanovou spektroskopií. Barevnost nátěrů byla studována pomocí UV/VIS spektroskopie. Kinetika zasychání byla studována pomocí infračervené spektroskopie s časovým rozlišením.
Iron(III) complex with pentadentate phthalocyanine based ligand as drier for alkyd resins
Keywords: alkydová pryskyřice; sikativ; autooxidace; železitý komplex; infračervená spektroskopie; alkyd resin; drier; autoxidation; iron(III) complex; infrared spectroscopy