Srovnání pevnostních charakteristik polyurethanových a akrylátových lepidel na různých typech adherendů - Štefánek, Pavel (Univerzita Pardubice, 2020)
Tato bakalářská práce se zabývá problematikou a srovnáním pevnostních charakteristik polyuretanových a akrylátových lepidel u různých typů adherendů. První část práce se věnuje problematice polyuretanových a akrylátových lepidel a to konkrétně aplikaci, vlastnostem a typům jednotlivých lepidel. V další části je věnována pozornost na teorii lepení a úpravy povrchu lepeného adherendu pro zlepšení kvality vznikajících spojů. A na závěr této části je stručně popsáno, jak se hodnotí kvalita lepených spojů dle normy ČSN EN 1465. Pro třetí část bylo vybráno celkem sedm lepidel, konkrétně čtyři polyuretanová a tři akrylátová. U těchto lepidel byly testovány mechanické vlastnosti lepených spojů, které byly vytvořeny těmito lepidly na různých typech adherendů. V neposlední řadě byly změřeny charakteristické teploty pro tyto lepidla, které byly nakonec vzájemně porovnány mezi sebou.
Comparison of strength characteristic of polyuretane and acrylic adhesives
Keywords: polyuretanová lepidla; akrylátová lepidla; lepené spoje; kvalita lepeného spoje; polyuretane adhesives; acrylic adhesives; glued joints; quality of glued joints