Ferrocenylhydrazin: příprava a reaktivita - Hochmal, Adam (Univerzita Pardubice, 2022)
Tato práce se zabývá přípravou a reaktivitou ferrocenylhydrazinu. V teoretické části je provedena literární rešerše přípravy a reaktivity anilinu, ferrocenylaminu a fenylhydrazinu. V rámci experimentální části byl syntetizován a charakterizován 1-ferrocenyl-3,5-dimethylpyrazol a tři nové heterocyklické sloučeniny, 1-ferrocenyl-3-fenyl-5-trifluoromethylpyrazol, 1-ferrocenyl-1,2-diaza-4-arsol a 1-ferrocenyl-1,2-diaza-fosfol. Při izolaci a čištění 1-ferrocenyl-3,5-dimethylpyrazolu a 1-ferrocenyl-3-fenyl-5-trifluoromethylpyrazolu se podařilo získat monokrystalický materiál v kvalitě vhodné pro rentgenostrukturní analýzu.
Ferrocenylhydrazine: synthesis and reactivity
Keywords: ferrocenylhydrazin; pyrazoly; arsol; fosfol; ferrocenylhydrazine; pyrazoles; arsole; phosphole