Vliv kovokeramického brzdového špalíku na mikrografii povrchu jízdní plochy železničního kola - Sedláček, Radek (Univerzita Pardubice, 2002)
Tato práce se zabývá vlivem kovokeramického třecího materiálu brzdového špalíku na drsnost povrchu jízdní plochy kola lokomotiv řady 111. Závěry k této problematice vyplynuly z porovnávacích měření provedených na dvou hnacích vozidlech uvedené řady. Jedna lokomotiva měla osazeny brzdové špalíky z kovokeramického třecího materiálu Diafrikt K4 a druhá měla klasické litinové špalíky. Zjištěné hodnoty potvrdily rozdílné drsnosti jízdní plochy kol, které jsou v třecí protiploše k špalíkům Diafrikt K4 oproti špalíkům litinovým. Rozdíl je ovšem oproti velmi malý a nepotvrzuje teorii vysokého stupně vyleštění jízdní plochy kola kovokeramickým třecím materiálem.
Keywords: brzdové obložení; kovokeramické slitiny; železniční kola; jízdní plochy; lokomotivy; testování