Analýza povrchově aktivních látek - Kopecká, Martina (Univerzita Pardubice, 2012)
Byly analyzovány neiontové tenzidy na bázi oxyethylenovaných alkylfenolů pomocí kombinace HPLC a CZE techniky. Cílem bylo ověření možnosti potenciální separace polohových izomerů alkylfenolového skeletu analyzovaných tenzidů, protože některé izomery mohou být potenciálními endokrinními disruptory. Byly optimalizovány oba HPLC i CZE kroky a pro analýzu polohových izomerů byly použity přídavky různých cyklodextrinů jako polohových selektorů v CZE separačním kroku.
Analysis of surface active agents
Keywords: neiontové tenzidy; oxyethylenované alkylfenoly; HPLC; CZE; cyklodextriny; nonionic surfactants; alkylphenol oxyethylenates; HPLC; cyclodextrins