Ošetřovatelská péče o centrální venózní katétry, prevence katétrové sepse - Riegerová, Markéta (Univerzita Pardubice, 2020)
Teoretická část diplomové práce popisuje anatomii a fyziologii venózního řečiště, centrální venózní katétr jako takový, kanylaci centrální žíly, parenterální léčbu, ošetřovatelskou péči u pacienta s tímto katétrem a případné komplikace. Výzkumná část je zaměřena na vyhodnocení výsledků zúčastněného skrytého pozorování ošetřovatelské péče o tyto katétry na dvou jednotkách intenzivní péče. Diskuze v závěru práce popisuje rozdílnosti v ošetřovatelské péči mezi odděleními.
Nursing Care about Central Venous Catheters, Prevention of Catheter Sepsis
Keywords: centrální venózní katétr; kanylace žíly; anatomie a fyziologie venózního řečiště; katétrová sepse; ošetřovatelská péče; ošetřovatelský standard; central venous catheter; central vein cannulation technique; anatomy and physiology of venous fluid; catheter sepsis; nursing care; nursing standard