Zatěžování životního prostředí silniční dopravou - Lebdušková, Pavlína (Univerzita Pardubice, 2007)
Tato diplomová práce se zabývá zatěžováním životního prostředí silniční dopravou. V teoretické části je nastíněn historický vývoj silniční dopravy na území našeho státu. Poté je podrobně uvedena Dopravní politika ČR a Státní politika životního prostředí ČR. V praktické části diplomové práce je sledována intenzita silniční dopravy České republiky v obdobích 1993 – 2005. Následně jsou charakterizovány negativní důsledky automobilové dopravy na životní prostředí a zdraví obyvatel České republiky. Závěrem jsou nalezena možná opatření a řešení vedoucí k efektivnímu snížení negativních vlivů silniční dopravy na životní prostředí.
Environmental burden of road transport
Keywords: Road transport; transportation policy; state environmental policy; intensity of road transport; environmental burden; silniční doprava; dopravní politika; politika ochrany životního prostředí; Intenzita dopravy; Životní prostředí