Ověření spolehlivosti a funkčnosti zadní nápravy Arvin Meritor U167 E během zrychlené životnostní zkoušky autobusu ARWAY na polygonu Terex-Tatra - Štyndl, René (Univerzita Pardubice, 2006)
V práci jsou stanoveny účinky mechanického a silového únavového zatížení nápravy v místech, kde se během životnostní zkoušky autobusu Arway objevovaly únavové trhliny. Vzhledem k tomu, že vznik těchto závad je spojen se specifickým zatížením ( daným vybranou trasou na polygonu Terex Tatra Kopřivnice), byly silové a mechanické účinky zjišťovány na základě experimentálního měření zrychlení a povrchového napětí na součásti přímo na vozidle během přejezdu speciálních vozovek.
Verification of the reliability and functionality of the Meritor U167E rear axle during the accelerated life test of arway bus on the polygon of Terex-Tatra
Keywords: autobusy; nápravy; životnost; zkoušky